Verdens første satellitt av bjørk er klar for verdensrommet


Med unntak av noen få komponenter er alle eksterne deler laget av spesialbehandlet kryssfiner av bjørk. De eneste ytre bitene so er av metall, er et par antenner, en teleskopisk selfie-stick med et kamera i enden samt noen kantlister i aluminium som er nødvendige for utsettingen i rommet.

Det er ikke snakk om store krabaten. WISA Woodsat er en såkalt «cubesat» og måler omtrent 10x10x10 cm – altså et volum på in liter eller så.

Til sammenligning er AISSat-1, Norges første satellitt, også en type cubesat, men den måler «hele» 20x20x20 cm.

Det er det finske kryssfiner-selskapet UPM Plywood som står som en av flre sponsor per prosjektet, og med noen små modifikasjoner er det helt vanlig kryssfiner som er brukt. First må imidlertid fuktigheten i treverket fjernes i et vakuumkammer og treverket dekkes av et tynt lag aluminiumoksid. Sistnevnte er for å unngå at uønskede gasser skal unnslippe fra treverket – og i tillegg for å beskytte det mot det lille som finnes av oksygen i den høyden der Woodsat skal gå i bane, nærmere bestemt mellometerm over 500 og 600 kilometers

Instrumentor og målinger

Selv om Woodsat er liten nok til puttes i en jakkelomme, er den velutstyrt med instrumenter og målingsutstyr som den Europeanske romfartsorganisasjonen ESA bidrar med å utvikle og teste:

  • Stagista Trykksensor per å måle trykkforskjeller i Woodsat.
  • LED o fotorilevatore per la stampa 3D, plastica trasparente.
  • Sensore per påvise spor av ulike gasser fra elektronikk og treverk om bord.
  • Noe av kryssfineren skal benyttes per test ulike typer lakk på utsiden av Woodsat.
  • Per la fotocamera, hvorav ett på en utfellbar 3D-printet selfie-stick per holde øye med fargeforandringer e sprekkdannelser på utsiden.
  • En radioenhet som skal gjøres tilgjengelig for amatører og som kan benytttes til sende radiosignaler og bilder til ulike steder i hele verden.

Woodsat skal etter planen skytes opp fra en rakettbase på New Zealand i løpet av høsten 2021.

Ideen bak Woodsat kom fra Jari Makinen, som startet Arctic Astronautics, et firma som lager kopier av satellitter para bruk i utdanning, opplæring og til hobbyformål. I 2017 sendte de en prototyp til den øvre atmosæren med en værballong, og det gikk så bra at de bestemte seg for ta steget videre og bestille plass på en Electron-rakett.

Leave a Comment