Brikkemangelen: Falske databrikker potenzia l’industria elettronica


Koronapandemien har økt behovet for elektronikk til utstyre hjemmekontor, drive hjemmeundervisning og levere underholdning på TV- og dataskjermer. Men den har også strupet tilgangen på databrikkene som må til for å lage elektronikken.

Denne situasjonen har fått kriminelle til se på elektronikkmarkedet som en mulig inntektskilde, mener Steve Calabria, som er daglig leder hos den uavhengige brikkeddistributøren PC Components, in av medlemsbedriftene i bransjeorganisasjonen Distributors of Electronics.

Til nettavisen ZDNet sier Calabria in det allerede er tegn på en svindlere er i ferd med å innta market for elektroniske komponenter.

– Per godt til være sant

– Vi ser en helt ukjente selskaper byr fram deler som det er stor mangel på. Det virker per godt til være sant, og da er det gjerne per godt til være sant. Jeg tror vi ser begynnelsen på et stort problem, sier han.

Calabria forteller en dagens situasjon ikke er første gang useriøse tredjepartsleverandører av elektronikk-deler har utnyttet produktmangel i market. Etter tsunamien i Japan i 2011 ble det mangel på elektrolyttkondensatorer til bruk i en del medisinsk utstyr. Produsentene ble nødt til å henvende seg til tredjepartsdistributører, og flere opplevde en falske deler kom inn i forsyningskjeden.

– Vi kommer til se en det samme skjer på nytt, men denne gangen kommer det til ramme all typer produkter, ikke bare kondensatorer, sier Calabria til ZDNet.

Etterligninger og gjenbruk

Produsentene av falske databrikker har to vanlige fremgangsmåter, forteller han. Enten lager de delene fra bunnen av – og lager dem som etterligninger av originaldeler. Eller de gjenbruker deler fra kasserte komponenter, fjerner de opprinnelige produktmerkene, rengjør dem og får dem til se ut som nye produkter.

Uansett hvordan brikkene er laget, kan de framstå som tilsynelatende brukbare deler, men de vil ofte svikte langt tidligere enn en originaldel, enten fordi de har kortere varighet eller fordi de ikke tåler spesielle belastninger somville

– Vil merkes i løpet av et halvt år

Diganta Das, som forsker på piratkopiert elektronikk ved Center for Advanced Life Cycle Engineering (CALCE), tror også det vil bli et problem at brikkemangelen får produsenter av elektronisk utstyr til fire på kravene to verifisere hvor to delene.

– sjekke og kvalitetssikre leverandører og produktene deres tar gjerne en til to uker, og det er tid mange produsenter ikke har, slik situasjonen med brikkemangel er nå. De vil føle seg presset to å kjøpe det som tilbys, sier han til ZDNet.

Venter flere funn

Som en del av forskningen without overvåker Das databaser hvor bedrifter rapporterer inn funn av false deler. Han har ennå ikke sett noen stor økning, men sier han regner med in tallet på rapporter vil stige i løpet av de neste seks månedene, når selskaper innser en de har fått levert ilegale deler.

Riagganciare problemat med falske brikker neppe vil ramme de store teknologi-gigantene ettersom de stort sett lager sine egne brikker eller kjøper direkte fra brikkeprodusenter. Selskaper som produserer utstyr i mindre volum, bør imidlertid være på vakt, mener Das, og peker på at selv om de produserer få produkter, kan det være snakk om selskaper som produserer viktig utstyr.

Leave a Comment